tisdag 23 februari 2010

Flytta härifrån för att lyckas! Rapport ifrån möte med Nykraft i O-Town! Och otippad hjälte på Spotify!

Vilken känd filmstjärna är min nya musikaliska hjälte? Kommer tillbaka till honom lite senare,,,men den som vill gissa kan sätta igång nu!

Många unga människor tror inte att kommunpolitikerna vill ha dem kvar! Andra unga tror att alla kommuner vill ha dem! Det här beror på bakgrund, klass och kön, säger Lotta Svensson som är forskare på Uppsala Universitet och bor i Söderhamn har undersökt just det här närmare. Alltså ett flytta/stanna-perspektiv.

De tjejer och killar som redan tidigt har bestämt sig för att flytta långt ifrån hemorten, som vill till de stora universiteten, resa runt i Afrika, jobba utomlands och fly småstäderna är säkra på sin sak. Det är också dessa unga som engagerar sig i elevrådet - som blir ordförande i ungdomsråd - som tar plats i samhället! Den här målgruppen tror att alla kommuner behöver dem! De har stora drömmar och vill lyckas i livet någon annanstans!

Däremot så har Lotta Svensson sett att unga tjejer och killar med arbetarbakgrund inte tror att "makthavare" vill att man bor kvar. De tror inte heller att några andra kommuner vill ha dem.

Avhandlingen visar att samhällets grundstrukturer har ett stort inflytande på ungdomarnas flytta/stanna-beslut. Viktiga faktorer är de faktiska förhållandena i samhället där unga har olika tillgång till resurser, såväl ekonomiskt, socialt som kulturellt. I flytta/stanna-frågan har den samhälleliga genusordningen har stor genomslagskraft. Likaså spelar spänningen mellan centrum och periferi en väsentlig roll – där makten att definiera vad som är ”rätt” och ”naturligt” sammanfaller med värderingar av hur ungdomar ”är” och ”ska vara”.

Avhandlingen visar att samspelet mellan dessa faktorer ser olika ut för olika individer/grupper och att utfallet av samspelet spelar en väsentlig roll dels för de ungas flytta/stanna- beslut, men också för de ungas vilja och deras möjlighet att delta i och ha inflytande över samhällsutvecklingen i regionen.

Klippt från www.soderhamn.se/lottasvensson

Vilken känsla skapar man då hos unga? hur blir bilden när vi kommunicerar att vi bara vill hylla nyinflyttade och hemvändare? Glömmer vi inte bort de som vill stanna? De som inte vill till Stockholm! De som vill ta över gården! De som vill jobba vidare på orten! Kanske plugga på distans eller skaffa familj bara ett par år efter gymansiet?

Men det är just den här målgruppen - som är fast förankrade i samhället - som trivs bra - som utveckar och bidrar till att kommunen drivs runt - som är viktig att man satsar på. Och som vi kanske glömmer bort! Och när vi vuxna säger - ut och se världen! Det är i storstaden man lyckas! Se på mig jag kom aldrig iväg! Du måste ut och uppleva saker! Då kommunicerar vi att det inte är okej att på vischan, om man är kvar - då är man misslyckad!

Så vad jag vill säga med det här och som Lotta har inspirerat mig att se - är att vi måste försöka hitta de människor och eldsjälar som inte blommar ut genom elevrådet, föreningar eller tar sig fram på ett naturligt sätt! Hitta möjligheter för ALLA unga i Oskarshamn att påverka, vara delaktiga och känna att de behövs i vår kommun! Att vi inte tvingar iväg dem till storstan, insirerar till resor i Thailand och plugga på universitet i Lund för att vara välkomna som "lyckade hemvändare". Säg gärna till era unga att sticka iväg! Men visa också att det går alldeles utmärkt att bo här i Oskarshamn, plugga på Nova eller Etec, jobba och hitta kärleken på hemmaplan - kanske ge sig ut på ett annat typ av äventyr eller resa?!

Lotta Svensson var här på Forskarkonferens om unga och landsbygd förra veckan.
Läs en av artiklarna här!
______________

På tal om unga! Idag träffade jag Nykraft! Ett härligt gäng tjejer som gör ett kanonarbete! Det är ett samarbete mellan Landstinget, Försäkringskassan, Arbetsförmedlingen och kommunerna Oskarshamn, Mönsterås och Högsby. Deras verksamhet prioriteras till unga som är mellan 18-24, men de tar även emot unga upp till 30 år. Målet är att alla deltagare ska hitta nya vägar till den öppna arbetsmaknaden eller till studier. Ungdomarna har coacher till sin hjälp och man jobbar både individuellt och i grupper i olika processer. Studiebesök, föreläsningar och gruppsamtal varvas på ett bra sätt.

Vi sitter i mysiga soffor i ett av Åsahusen och pratar om unga och framtid och utveckling i Oskarshamn. Kaffe, grönt te och väl tilltagna smårgåsar. Najs! Vi kommer loss så att vi glömmer tiden totalt! Helt plötsligt är de försenade till nästa möte och jag lämnar en halväten macka på bordet.

Men det är så oerhört viktigt att vi känner till varandra! Att de vet hur vi jobbar i Attraktiva Oskarshamn för att unga ska ha en bra plats att växa upp på! Och att jag känner till alla härliga människor och initiativ som bedrivs i vår kommun och i närliggande kommuner.
Förhoppningsvis hittar vi något uppdrag där jag kan få hjälp av Nykraftsgänget! Therese Fjärem, Linda Rosenlund, Monica Källström och Gunilla Johansson ska ha all cred för sitt arbete! Nu har de lovat att skicka nyheter och uppdateringar till mig - så mer från Nykraft längre fram,,,

Snön vågar man ju knappt nämna, men sportlov med bättre förutsättningar kan man ju knappast ha! Om jag bara kunde få tag i en skyffel (har skottat sönder min,,,) så vore jag ändå gladare. Just nu snyltar jag av grannen!

Med inspiration i hjärtat så ska jag nu ta tag i nyhetsbrev, rapportering och lite fix med strategi för platsmarknadsföring!

Förresten, har du röstat?



På spotify - Kevin Costner! Galet men sant - underbara Kevin!

Over and out!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Leta i den här bloggen