torsdag 16 september 2010

Hur var sommaren?

Fick precis ett mail från Petra Gustafsson som är informatör på Turistbyrån.
Och så här sammanfattar hon sommaren! Vad tycker ni? Håller ni med? Stämmer bilden?

Summering, sommaren 2010, Turism

Samtliga besöksmål, aktivitetsföretag och boendeanläggningar har haft ungefär samma upplevelser och intryck av årets säsong som av 2009-års sommarsäsong. 2009 var vad vi kallar ”all-time-high” för speciellt boendeanläggningarna, så även om denna säsong varit bra, är det inte många som slår förra årets rekord. Generellt sett är företagen ändå mycket nöjda med säsongen, enligt den information som Turistbyrån har fått. Några besöksmål har dock haft den bästa säsongen sedan 2006, som var ett starkt år turistmässigt.

Alla delar uppfattning om att säsongen började trögt och sent och slutade hastigt. Den kalla vintern bidrog till mer känsliga besöksmål till att säsongen kom igång sent. De större anläggningarna har kunnat hämta igen det de tappade i maj/juni, medan de mindre inte har haft samma möjligheter.

De mindre evenemangen har gått bra och handeln är nöjd. De större evenemangen har haft ett tapp i besökare av olika anledningar.

Utländska besökare upplever man har kommit i samma utsträckning som tidigare, men med vissa lokala variationer.

Turistbyrån har successivt minskat i besöksantal under flera år sommartid. Vi har dock legat på ca.20 000 besökare på helårsbasis i flera år. I år kommer helåret dock att minska något, prognosen för 2010 ligger på ca.19 000 besökare. Juni till augusti 2009 låg vi på 14 000 besökare och sommaren 2010 har vi haft 12 000 besökare. Anledningar till minskningen av besök är flera, bättre, och mer innehållsrik Oskarshamnsguide som vi har spridit till fler ”ambassadörer” ex. handel, banker, boendeanläggningar, taxi, caféer etc. Vi har haft feriearbetare, som under åtta veckor delar ut material och visar vägen till besökare främst på Destination Gotland, i centrum, hamnen och på campingarna i Oskarshamn.

Fler använder hemsidan, där vi har en stadig ökning i besök från år till år. 2009 hade vi 40 500 besökare på Turistbyråns hemsida och prognosen för 2010 ligger på ca. 42 000 besökare på helår.

Gällande utlandsresenärerna är den högsta andelen fortfarande tyskar, nästa dubbelt så många som danskarna och Holländarna, men glappet minskar.


Petra Gustafsson
Informatör
Oskarshamns Turistbyrå


Share

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Leta i den här bloggen