fredag 2 september 2011

En gigantisk gul kanin!

Igår var jag i Örebro tillsammans med Petra Gustafsson från Oskarshamns Turistbyrå.

Det var ett gäng varumärkesnördar som samlades. Gemensamma nämnaren är att vi alla jobbar med att marknadsföra en plats. En kommun eller en region. Det är nyttigt att både få perspektiv på egna insatserna och kanske höra om lite både problem och coola idéer från andra delar av Sverige. Ett mer slitet begrepp än "byta erfarenheter" finns väl knappast i den här typen av möten men det är ju ändå det man saknar i vardagen och som är det bästa av allt när man väl ses!

Det finns EXAKT samma typ av problem i Örebro, Oskarshamn, Borlänge, Laholm, Göteborg och Falköping. Skillnaden ligger i geografi, andra namn på organisationer, de kreativa vildhjärnorna har andra smeknamn och de gamla läskiga surdegarna består av andra beståndsdelar. Men i princip sitter vi i samma varumärkesbåt. Och det är den magiska formeln med inflyttning, besöksnäring, företagsklimat och framgångsrika samarbetsprojekt som alla jagar. (vi också)

Hur som helst så kom vi fram till Örebro och skulle ge oss ut på en mindre upptäktsfärd genom staden. Vi spanade in slottet, den vackra innerstaden, hittade en bra restaurang med trevlig personal (som dock kastade en tllrik sås på Petras Jacka, men det var okej) och njöt av bra väder.
Sedan blev vi grymt tagna på sängen när den gigantiska kaninen dök upp. en gul varelse i trä som låg lite halvt avdeckad mitt på torget. Det som inte någon, allra minst Engelbrekt Engelbrektson själv hade tänkt sig när han blev staty på torget i Örebro var att några hundra år senare skulle man placera en gigantisk gul kanin med rumpan placerad vid Engelbrekts huvud. Stackarn,,,

Örebrogänget undrade nu givetvis vad de skulle göra av kaninen när konstprojektet "Open Art" var över (alltså den verkliga anledningen till kaninens uppkomst). Den kostar 300 000 kr om någon är intresserad.

Vilken symbol representerar oss i Oskarshamn? Döderhultarens figurer, kärnkraftverken, Blå Jungfrun, IK Oskarshamns logga, långa soffan eller Juholtmustaschen?
Eller ska vi göra något nytt?

 

2 kommentarer:

  1. Som stan ser ut nu, med tomma affärslokaler överallt, så finns det bara en symbol.....ett stort hålrum.....

    SvaraRadera
  2. Hej Oskarshamn, Kul att ni tyckte om vårt lilla gosedjur. Ni får väl ta något av "Döderhultarens" mer kända verk och blåsa upp det i jätteformat så barn - små så väl som stora - kan klättra omkring på den i vårsolen, nästkommande år eller året därpå. /Per-Johan

    SvaraRadera

Leta i den här bloggen