måndag 18 januari 2010

I Högsby hjälper man till med disken men i Oskarshamn är ungdomarna "inaktiva hemma"!

Ofta läser man i tidningen eller deltar i aktiviteter som har någon koppling till Regionförbundet i Kalmar län. Men jag tror att det är många som undrar vad man har för uppdrag och vad det är för organisation,,,

"Regionförbundet är en politiskt styrd organisation som arbetar med
tillväxt- och utvecklingsfrågor i Kalmar län. Organisationen är offentligt
finansierad och ägs av länets 12 kommuner samt landstinget. Målgrupperna är
offentliga aktörer, näringslivet, ideell verksamhet och länsinvånarna. Vår roll
varierar från att starta projekt, till kontinuerligt deltagande och ett
långsiktigt engagemang."
klippt från http://www.regionforbundet.se/

Det här är deras uppgifter och mål! Och för Oskarshamns räkning så sitter Peter Wretlund, Lars Blomberg, Lis Lyrbo och lisbeth Lindberg i styrelsen.

Personligen kan jag väl tycka att Regionförbundet ska flytta upp sitt kontor till Oskarshamn - som ligger mitt i länet och som skulle vara en utmärkt värd. Istället för att, som det är nu, så måste Västervikarna köra 14 mil för att ta sig till kontoret. Men så smarta har man inte varit ännu. Det kanske kommer.

Det är ju inte alla som vet om att det är i Oskarshamn som vi är motorn i länet! (Det har KTH-forskare påpekat flera gånger och vi som jobbar med utvecklingsfrågor och ser hur andra aktörer, utanför regionen, ser på länet - så hamnar vi mer i mitten är vi själva vågar tro och erkänna.)

LUPP-konferensen i förra veckan var ju en del i Regionförbundets regi. Och en snabb sammanställning av dagen var att eleverna i Oskarshamn mår relativt bra.

På PLUS-sidan
I jämförelse med de andra länen så kan man konstatera att vi i Oskarshamn har stark föreningsidrott, väldigt många spelar instrument (det är ju det jag säger utbrister Lis Lyrbo högt!)
Vi har få rökare. Vi har lite mobbning. Däremot så är våra ungdomar "inaktiva hemma". I till exempel Högsby kommun är ungdomarna mycket duktigare på att hjälpa de kära päronen hemma i lägenheten eller huset. Varför det nu då? Vad ligger bakom det här? Är Oskarshamnsungdomarna extra bortskämda?

På MINUS-sidan
Vad vi inte är så bra på är relationskapital mellan lärare och elev. Det låter ju hemskt. Det måste vi fundera över vad det kan bero på. Några lärare som gjort sig opopulära på något sätt? Fortsättning och åtgärdsföslag följer,,,

_______________

Nu - fika på FöretagsCentrum. Sedan - träna bort träningsvärken efter januari månads första tennisträning. Armar, ben, rygg och mage är seeeg. men det gör ingenting alls - åh, så kul det var - grymt bra träning med bästa Monika på andra sidan nätet! Vi blir långsamt bättre. Snart ska vi ut på Touren =)

Förresten - Bästa Anders Nyberg på P4 - Sveriges Kalmar Radio ska ifrån länet och vidare på nya äventyr. Vem ska jag ringa nu när det händer grejer i O-Town? Och vem ska tipsa mig om nyheter i staden som jag missat? Uppdraget blir att hitta en ersättare. Svårt! Och varmt Lycka till Anders! Hoppas du dyker upp på Latitud 57 i alla fall!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Leta i den här bloggen