torsdag 21 januari 2010

Många spännande nyheter i "Affärsliv" men har kvinnorna gömt sig under en bunt papper eller fastnat i någon gammal årsredovisning?

Det var riktigt kul att läsa Östran/Nyheternas bilaga Affärsliv! Dels för att jag tillsammans med Lennart Karlsson, utvecklingschefen på Oskarshamns kommun, har gjort en av annonserna där vi beskriver näringslivet i Oskarshamn. MEN det var intressant och skönt att läsa om alla projekt som är på gång i Oskarshamn. Dels presenterade man Stig Björne på SKB Näringslivsutveckling AB. Ett bolat som är en del i det mervärdesavtal (eller mervärdesprogram som Björne själv beskriver det) som arbetats fram med anledning av slutförvarsfrågan. Dit kan företag vända sig som har en tydlig vilja att utvecklas och expandera. Det som är extra finurligt för oss är att förutsättningen för att man ska kunna få slantar är att man har sin verksamhet i Oskarshamn.

Vidare så handlade det om Johan och Sten på Atrinova. De är två affärsutvecklare som ska se till att entreprenörer och citat från nätversionen av artikeln så skriver man så här om verksamheten: Vad gör man med alla sidoprojekt på Scania, SKB eller Saft som kan gå att kommersialisera, men som det i brist av tid eller kraft inte blir något av? När akademin, näringslivet och det offentliga gick ihop och bildade Atrinova är nu flera sådana affärsidéer på gång att bli bärande företag. Det är vad man kallar spin-offer.


Sedan fortsätter nätupplagan med intervjuer, bilder och andra spännande artiklar. Det som slår mig är att det inte är en kvinna så långt ögat når. Inte en endaste liten tjej, dam, kvinna, donna, brutta, madame eller fru! Är inte det lite konstigt? Undrar om männen (givetvis) bakom Näringsliv har klurat på detta faktum.
(alla som nu suckar och stönar över rödstrumpefasoner kan ta och kamma till sig =)
FÖR jag säger inte att det ska vara kvinnor på bild och i artiklar "bara för att".

- Verkligen inte - det gillas icke!

Men det borde väl rimligtvis finnas något projekt eller företag som drivs av kvinnor som kan man plocka med i tidningen?! Inte konstigt att man i Oskarshamn har svårt att hitta fler kvinnor som vill driva företag - de syns ju inte! Och då behöver vi även media för att lyfta fram dem/oss! För ser jag till mina nära och kära runt omkring mig så är det kvinnorna som springer bort och iväg absolut snabbast när någon ska fram på en scen, vara med i en intervju eller fotograferas. Well, vad jag önskar är väl mest att tidningarna kan leta ännu mer efter att hela näringslivet lyfts fram - och då kanske man får gräva ännu lite djupare för att hitta tjejerna .

Låt oss nu hoppas att de bara gömmer sig lite tillfälligt och att de kommer att dyka upp i nästa nummer eller för den delen - dyka upp lite överallt! Ska bli riktigt spännande att se vilka som nomineras till FöretagsCentrums kategori på Oskarsgalan. Då kommer de verkligen fram i rampljuset och blir de förebilder och inspiratörer för andra kvinnor, damer, donnor, tjejer (ja, ni fattar) som vi behöver. För mixen av kvinnor och män i företagsledningar tror jag är framgångsreceptet!

Idag är jag i Stockholm på "varumärkesdrillning". Startade dagen på Arlanda och tog en snabb kaffe för hela 31 riksdaler - hjälp vilken grej. Det var samma svarta dryck som jag någon timme tidigare köpt till halva priset men fick dubbelt så mycket - tack Shell i O-town!! Och heja landsbygden och våra priser!

Over and out - till Mynttorget och Svenska Institutet

S

1 kommentar:

  1. Så resonerar en riktig snållänning, fölåt, smålänning ska det vara!

    SvaraRadera

Leta i den här bloggen