måndag 30 november 2009

Få fattiga familjer, pensionärerna mår fint och så rockar vi loss med Fibes oh Fibes!

Oskarshamn är en trygg stad vid havet där vi tar ansvar för varandra! Så ser det ut i min värld och det är så jag vill att vi ska fortsätta inför framtiden. När det blir allt tuffare samhälle är det oerhört viktigt att man känner att man bor på en plats där det är tryggt och att barnen kan växa upp i en bra och säker miljö. I förhållande till Sveriges kommuner ligger vi i topp vad det gäller antalet "få fattiga familjer". Vad är då en fattig familj? Jo, för att avgöra vilka familjer som hamnar i kategorin låg ekonomisk standard har SCB tittat på om de når upp till lägsta rimliga levnadsstandard. Det är samma standard som Socialstyrelsen använder sig av för att beräkna om någon har rätt till ekonomiskt bistånd. Malmö ligger i dagsläget sämst till på den här listan.
Så här ser listan på 10-i-topp ut;

Vaggeryd 2,1
Hammarö 2,2
Täby 2,3
Gnosjö 2,3
Ekerö 2,4
Habo 2,4
Nykvarn 2,5
Trosa 2,5
Oskarshamn 2,5
Lomma 2,5

Källa: SCB (TT)

Oskarshamn är också nominerade av Kalmar Län till Sverigefinalen av "Seniorvänlig kommun 2009". Så här har man sammanfattat läget för pensionärer i Oskarshamn;

26,3 tusen invånare, därav 5,5 tusen 65+ (20,9 %, över riksgenomsnittet), och 1,6 tusen 80+ (6,0 %, över riksgenomsnittet). Andelen 80+ som får hemtjänst (32 %) ligger långt över riksgenomsnittet, andelen 80+ som bor i särskilt boende (13 %) ligger något under genomsnittet. Kostnaden för hemtjänst per person som får insatser ligger ungefär som riksgenomsnittet, medan kostnaderna för särskilt boende ligger tydligt över standardkostnaden. I SKL:s kvalitetsredovisning kommer kommunen totalt på 120 plats (av 290).

Motivering för nomineringen;
Små, hemlika gruppboenden med lagad mat i varje plus socialt umgänge. Finns i alla kommunens tätorter
Måltidspaket i hemtjänsten, projektet Matlust. Måltidskort
Anhörigstöd
Action-projektet
Kvalitetsråd
Kompensationssystem vid utebliven omsorg, tjänstegaranti
Vägledare
Hemmafixaren
Nyckelfria lås
Källa; SPFs webb

När jag blir pensionär vill jag gärna bo i en kommun som tar väl hand om mig, så det här bådar ju gott ;-) men att vi är 20,9% över riksgenomsnittet vad det gäller personer som är 65+ är ju lite oroväckande. Det ger ännu mera stöd till att vi behöver fler unga människor som flyttar in och bor och jobbar i Oskarshamn för att klara av det här.

Ut och jobba ännu hårdare alltså! Den här veckan blir det mer Oskarsgala! Och så njuter vi av att två första banden inför Latitud 57 är släppta. Fibes oh Fibes och Hoffmaestro & Chraa
Biljetterna släpps idag! De kan köpas på Turistbyrån och på OskarshamnsTidningen redan i eftermiddag! Efter jul kan man köpa biljetter på Ticnet!

Over and out!

S

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Leta i den här bloggen